• "Omgaan en rijden met paarden vanuit hun natuurlijke weg. De weg van het paard!"

Zadelmak maken

Een jong paard zadelmak maken en voor het eerst berijden is een bijzonder proces. Je vraagt van een dier dat van oorsprong een prooidier is, om een deel van zijn instincten te overwinnen en iemand op zijn rug toe te laten, te vertrouwen en te gehoorzamen. Wanneer dit goed gaat, is dit voor ruiter en paard een bijzondere en positieve ervaring. Paarden zijn van nature bereid tot samenwerking en leren. Dat is ook de reden dat ze al zovele duizenden jaren toelaten dat er mensen op hen rijden. Echter, het inrijden van een paard kent ook valkuilen. Het kan, als het niet goed wordt aangepakt, behoorlijk misgaan!

Via Equestra kan je op verschillende manieren helpen bij het zadelmak maken. Mijn werkwijze is gericht het creëren van fysieke en mentale balans bij het onbeleerde paard. Ik overval of overbluf het paard niet, maar werk met zorgvuldige maar duidelijke tussenstappen. Het eerste zadelen, teugelwijs maken, gewicht dragen, bewegen met gewicht, stoppen en sturen zijn allemaal cruciale onderdelen. Ze worden pas zodra het paard ze afzonderlijk begrijpt aan elkaar gekoppeld. Zo maak ik bijvoorbeeld van het dragen van gewicht (ruiter) en het wennen aan de singeldruk twee aparte leermomenten. Pas als het paard zonder ruiter een zadel verdraagt, en zonder zadel een ruiter, koppel ik deze twee zaken aan elkaar.

De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik op deze manier tientallen paarden zadelmak gemaakt of herbeleerd, van brave tinkers tot stoere KWPN hengsten.

Vanaf september 2017 maak ik alleen nog bij hoge uitzondering paarden elders op lokatie zadelmak.

Paarden kunnen voor het zadelmakmaaktraject bij Via Equestra intern worden gebracht. Kosten voor intensieve interne training zijn per maand €550 inclusief 6% BTW. Dit is volledig volpension, paarden staan in paddocks 24/7 buiten met beschutting en onbeperkt hooi. Natuurlijk wordt ook de eigenaar betrokken bij het trainingsproces, zodat je met een paard naar huis gaat waar je vol vertrouwen op kunt stappen!

Als de kennismaking met het paard me doet inschatten dat het om een bijzonder traject gaat, bijvoorbeeld bij een paard met een trauma of een bijzonder moeilijk karakter, dan worden de voorwaarden voor het traject in overleg vastgesteld.

 

zadelmak1
zadelmak2
zadelmak3
Driejarige Poolse
hengst Lushin

zadelmak4
zadelmak5
Zesjarige Groninger-
ruin Renz


Driejarige New Forest pony, Stal Molenaar Chaam