• "Omgaan en rijden met paarden vanuit hun natuurlijke weg. De weg van het paard!"

De paarden

Namasté

  

Op 8 mei 2009 werd Namasté geboren als dochter van mama Silver en lippizanerhengst Neapolitano Romania. Zo bijzonder als zo’n pasgeboren kleintje, mijn eerste eigen fokproduct ooit, je volkomen wereldwijs voor het eerst aankijkt en lijkt te zeggen: “Hee, was JIJ dat die al die tijd tegen mama’s buik heeft staan praten?” Haar naam bleek haar perfect te passen. Ze is een uit de hemel gezonden goddelijke groet en ze ziet overal het positieve van in. De wereld is haar speeltuin en ze is voor de duvel niet bang. Haar bijnaam is eenvoudigweg Ploem, en ook dat past haar. Aan de oppervlakte lijkt ze soms alleen maar blij en simpel, maar niets is minder waar. Ze heeft de diepgeaarde bodem van een wijze oude ziel. Fysiek is ze een sober paard met een wat trage stofwisseling. Ze heeft helaas last van exceem en ook gevaar voor hoefbevangenheid ligt op de loer, dus haar gezondheid moet ik nauwkeurig in de gaten houden. Gelukkig gaat dat met hulp van natuurgeneeskundig therapeute Judith Adriaansens uitstekend.

Toen Namasté acht maanden was, deed ze voor het eerst mee met de vrijheidsdressuurcursus, en toonde op alle fronten onmiddellijk showpaardenaanleg. Anno 2015 loopt ze volop shows, en wat doet ze het geweldig! Ze wordt een echte diva in de ring, ze speelt met publiek, ze leert razendsnel nieuwe kunstjes, en boven alles, ze vindt het leuk! Spelenderwijs heb ik haar in het voorjaar van 2013 bitloos ingereden, en ze blijkt onder het zadel net zo krachtig, eigenzinnig, fel en toch intens stabiel en betrouwbaar als op de grond. Fokken is gokken, wordt er wel gezegd, maar dat mijn gokje om Silver op 18-jarige leeftijd haar eerste veulen te laten krijgen ZO goed zou uitpakken had ik nooit durven dromen!

En het zet zich voort. Silver is in het najaar van 2015 overleden, en haar laatste boodschap aan mij was 'kies mjin opvolger zorgvuldig'. Ik had haar ooit beloofd dat ze oma zou worden, en het moment daarvoor is gekomen. Voorjaar 2016 wordt Namasté gedekt door volbloed arabierhengst Lobeke OX, en hoop ik opnieuw het hele proces van het grootbrengen van een veulen met net zoveel vreugde te mogen doorlopen!