• "Omgaan en rijden met paarden vanuit hun natuurlijke weg. De weg van het paard!"

De paarden

Paradox

paradox1 paradox2 paradox


Paradox is een donkerbruine, 1.76m metende KWPN-ruin. Ik kreeg hem in april 2006 cadeau van mijn toenmalige werkgeefster. Na jaren van tobben en dokteren met zijn benen en zijn gezondheid, gaf ze haar tot Lichte Tour afgerichte Grote Vriendelijke Reus liever aan mij cadeau dan dat hij in de onbetrouwbare handel terecht zou komen. Hij kon het echte zware dressuurwerk niet aan, en ze wilde dat hij bij iemand gelukkig zou zijn en nooit meer werk zou hoeven doen wat hij niet kon. Die iemand werd ik.
Ik heb hem op de weide gezet, waar hij tussen de hengstveulens in hoog tempo weer 'paard' werd. Hij groeide toen ik hem weer ging rijden uit tot een geweldig lespaard. Paradox heeft een wat autistisch karakter, hij houdt van regelmaat en van voorspelbaarheid en kan zich erg afsluiten en panieken om niets als de wereld hem teveel wordt. Hij heeft leiding en zekerheid van zijn ruiter nodig. Wel is dit gelukkig sterk verbeterd vergeleken met vroeger, boven alles is hij nu een mix van aristocratische landheer en grote blije clown. Met rijden kan hij zich niet voorstellen dat mensen fouten maken, dus hij doet blijmoedig alles wat je zegt. Ook als dat iets is waarvan je je niet bewust was of wat niet de bedoeling was. Een ideaal paard om tot op hoog niveau ruitergevoel te krijgen of te verfijnen, en om kennis
te maken met hogere dressuuroefeningen!

In 2009 heb ik hem terug in de sport gebracht en in maart 2011 hebben we het samen nog met heel veel plezier en enorme trots tot het Z1 geschopt, maar toen was het welletjes. Ik heb Paradox altijd gezegd, vertel me wanneer het genoeg is, en in april 2011 begaf het checkligament van één van zijn voorbenen het. Hij had me alles, en nog veel meer, gegeven waar ik op had gehoopt, maar meer zat er niet in. Gelukkig genas de blessure boven verwachting goed, en Paradox had één heel grote fan die altijd gezegd had, Von, als jij hem wegdoet wil ik hem wel... In augustus 2011 hebben we hem naar Villa Bariolée in Normandie gebracht, waar hij nu een leven als God in Frankrijk heeft bij zijn nieuwe eigenaresse Marie-Louise der Kinderen. Paradox, bedankt voor de prachtige jaren, en ik wens je nog héél veel fijne jaren bij Marie-Louise!