• "Omgaan en rijden met paarden vanuit hun natuurlijke weg. De weg van het paard!"

Longeren en werken aan de hand

 

**********************Deze training wordt in 2018 helaas niet aangeboden*************************

 

 

 

Behalve voor het opbouwen van een goede relatie met je paard is werken vanaf de grond ook heel geschikt om je paard sterker, leniger en bewuster van zijn lichaam te maken. Kennis van de natuurlijke lichaamstaal van paarden is heel goed toe te passen in bijvoorbeeld longeren met enkele of dubbele lijn, dressuurscholing aan de hand of obstakeltraining. Natuurlijke paardencommunicatie en training aan de hand of de longe hoeven elkaar dus niet tegen te spreken!

In de workshop "Longeren en werken aan de hand" combineren we kennis van het natuurlijk gedrag en de lichaamstaal van het paard met het paard technisch correct aan de enkele en dubbele longeerlijn en de dubbele teugel laten lopen. Goed longeerwerk is een prettig onderdeel van de training, het helpt een paard zonder ruitergewicht in balans en in conditie te komen en aandachtig samen te werken. Het rechtrichten en voorwaarts, nageeflijk en los door het lichaam bewegen zijn hierbij de basisitems. Hierbij maken we geen gebruik van andere hulpteugels dan de enkele en dubbele longe en de longeersingel.

Vanuit het longeren gaan we werken aan de hand. Dit werk is zeer geschikt om een paard in balans te laten komen en tot betere lichaamsbeheersing te brengen. Aan de hand zijn verzameling en zijgangen te leren en lichaamsbewustzijn en een verfijnde motoriek op te bouwen. Het paard leert op een prettige, paardvriendelijke en zeer precieze manier, zonder storing van ruitergewicht, zichzelf te dragen en op kleine hulpen ontspannen te gehoorzamen. De resultaten zijn vaak verbluffend, zelfs paarden met een zeer moeilijke bouw tonen in het handwerk regelmatig onverwachte aanleg voor hogeschooloefeningen.

Er wordt gewerkt met het paard aan de dubbele teugel, waarbij de begeleider naast en/of schuin achter het paard loopt. De teugels kunnen aan het bit, touwhalster of kaptoom worden bevestigd, en de begeleider leert met signalen van lichaam, stem, teugels en zweep het paard de gewenste oefeningen uit te laten voeren.

We werken deze dag vooral praktisch, waarbij de aanvullende theorie zichzelf al werkend aandient. Je kunt je eigen paard meebrengen, of proeven van het longeren en de arbeid aan de hand met de paarden van Via Equestra.